Jurnalul Cenaclului

Cenaclul literar  Pană  Cărăşană

an de debut  2009.

       7 mai 2009.  

      Primii membri ai cenaclului ’’Pană Cărăşană’’ care au sosit la prima noastră zi de literatură au fost :Vichentie Molin, Anabela Santos, Pavel Arseni, Codruţ Anca, Delia Epure  şi eu  Dorina Diia Enuică.

     Tema noastră din ziua respectivă a fost : « Spiritul sărbătorii Pascale în creaţia literară ». Cum d-ul Vichentie este preotul Bisericii ortodoxe din Grădinari, ne-a fost uşor să dezbatem diferite teme religioase începând de la : roşitul ouălor de Paşti cu sângele lui Cristos, până la istoria ucenicilor Săi : Luca, Pavel şi Simon Petru. Într-un final, am ajuns la concluzia că spiritul sărbătorii precum şi tradiţiile la orice altă sărbătoare sfântă, influenţează creaţia literară. Eşti copleşit de dorinţa de purificare  sufletească.
    Se trezeşte în fiecare dintre noi dorinţa de viaţă, de iubire şi de iertare. Am mai discutat despre Fecioara Maria şi despre istoria lumii, după cum scrie Biblia.
     În  cele din urmă am trecut la partea de lectură şi a citit poezie Vichentie Molin, Anabela Santos şi Dorina Diia Enuică. Comentariile, vis-a-vis, de versurile citite au fost lăudabile şi îmbucurătoare cu mici excepţii de greşeli de lungime de vers la poezia domnului preot, care s-a vrut o poezie în grai bănăţan şi nu e tocmai uşor să scrii în dialect.
    Avem printre coli şi creioane şi un caiet unde ţinem jurnalul cenaclului,cu activităţile noastre de fiecare joi şi nu numai de joi.
Dorina  Enuică

14 mai  2009 – Seară   de cenaclu
Tema zilei : Cum înfluenţează dragostea creaţia literară.
– Au fost prezenţi :Dorina Diia Enuică, Molin Vichentie, Anabela Santos, Delia Epure, Pavel Arseni şi Lorin Cimponeriu.
– Anabela şi-a povestit încrâncenarea  ei de a scrie fiind  dezamăgită  în  dragoste şi în singurătatea  demoralizării  când sufletul se simte pustiit. Desigur că dragostea, sub toate formele ei, înfluenţează creaţia literară. Orice  scriitor adevărat este inspirat de tristeţe, dezamăgire, neîmpărtăşire sentimentală, dor, singurătate … Dar, şi de dragostea pentru natură.
– Dragostea pentru un salcâm abia înflorit l-a făcut pe preotul Molin să  scrie o poezie, pe care ne-a şi citit-o. A citit şi Anabela poezie, Lorin  şi Dorina au citit câteva poezii.
–  Critica pentru versurile auzite a fost una lăudabilă, pentru că, în toate rimele s-a strecurat iubirea, primăvara şi renaşterea.
Dorina D Enuică
————————————————–
21  mai 2009 – din nou seară literară
Tema zilei : Religia mână în mână cu literatura
– Au fost prezenţi : Dorina Diia Enuică, Codruţ Anca, Vichentie Molin, Dumitru Toma, Pavel Arseni şi Anabela Santos.
–  Bineînţeles că, despre temă, cele mai multe le-a dezvăluit preotul Molin şi ne-am antrenat într-o discuţie despre literatura religioasă. Literatura inspirată din  evenimente care se petrec dovedindu-se benefice şi ca venite numai de la o mână cerească. Despre psalmii din Biblie care sunt cea mai perfectă scriere literară, a tuturor timpurilor.
–  După închierea discuţiilor la tema zilei, a citit Dorina Diia Enuică un capitol din romanul la care lucrează ’’Mesteacănul blestemat’’ care se pare că i-a faşcinat pe auditori şi au năvălit cu o avalanşă de întrebări : de unde e inspirată, cum va fii finalul, cât mai e de scris şi altele, aşa  ne-am axat câteva minute cu analiza prozei mele. A mai citit Anabela două poezii şi ne-am despărţit plecând la casele noastre, fiecare cu spiritul lui creator.
Dorina D Enuică
————————————————–
28   mai  2009
–  A fost o zi de joi în care nu ne-am putut întâlni. Majoritatea dintre noi au avut ceva urgent de rezolvat în aceea zi şi am decis că ne vom vedea joia următoare.
————————————————–
4 iunie  2009 
Cu forţe noi şi creaţii calde ne-am întâlnit din nou.
Tema zilei : Cum este vara pentru poeţi ?
–  Au fost prezenţi : Dorina D Enuică, Vichentie Molin, Dumitru Toma, Delia Epure, Anabela Santos şi Sandu Păsărică.
–   Desigur că mai toţi scriem şi nu scriem vara. Când e arşiţă şi nu şti pe unde să te ascunzi de dogoarea soarelui, nu prea ai inspiraţie. Potrivit Domnului profesor Toma şi preotului Molin, mai ai şi de săpat şi de cosât şi nu prea ai timp, ori vii din câmp obosit şi nu mai vrei decât să pui capul pe pernă. Cu toate astea, tineretul în care clocoteşte adrenalina scrie. Delia Epure ne-a citi o scurtă povestire şi o poezie. Ne-a citit şi profesorul Toma o poezie scrisă mai demult.
–  Am sesizat la Toma că nu se poate debarasa de versul clasic, simplu şi poeziile lui par a fii scrise de elevi, în schimb, compune şi pamfleturi pe diverse teme reale şi aici  prinde acest stil facil.
Dorina D Enuică
————————————————–
11  iunie   2009
–   Se pare că e ultima zi din sezonul prim al cenaclului. Canicula îi ţine în casă pe cei mai în vârstă, iar unii se duc în vacanţă, concediu şi ne vedem nevoiţi să luăm şi noi liber.
–  Tema de azi a fost o temă liberă în care s-au purtat discuţii pe diverse domenii, de la noutăţile în literatură, până la recolta din acest an.
–  Au fost prezenţi :Dorina D Enuică, Anca Ileana, Vichentie Molin, Dumitru Toma, Lenuţa Sfercoci, Sandu Păsărică  şi Cosmin Pincu.
– Cosmin Pincu fiind prima dată printre noi, ne-a citit un mănunchi de versuri care i-au fost apreciate de toată lumea. Cosmin are un stil propriu de a scrie şi aproape de stilul lui Gheorghe Azap. A citi şi Toma un pamflet compus pentru fotbalistul Dorinel Munteanu care a trezit râsete din felul cum a fost creat într-o exprimare hazlie.
Dorina D Enuică.
Redactat Codruţ Anca.
————————————————–

Cenaclul  Literar „Pană Cărăşană”

îşi reia activitatea,

după vacanţa de vară,începând cu data de

joi 17 septembrie 2009 .
-   Tema de  a fost:
dezbateri, impresii şi povestiri din vacanţa de vară precum şi o descriere a anotimpului, care a fost excesiv de ploios în luna iunie şi la fel de excesiv de cald până azi.
- Sunt prezenţi: Toma Dumitru, Florica Stretcu, Pavel Arseni, Dorina D Enuică ,Vichentie Molin şi Codruţ Anca.
Citeşte  Poezie Molin Vichentie, Dorina Enuică şi Florica Stretcu.
-  Comentariile au fost ceva mai libere şi dincolo de talentul celor care au scris, încă se simte acel simplism clasic cu uşoara tentă a anilor comunişti, în versurile celor doi Vichentie şi Florica. Florica nu s-a vrut poetă, însă a pus în rimă trăirile sale interioare şi a descoperit că există acel talent de poet.
Dorina D Enuică
————————————————–
24  septembrie 2009
Tema zilei a fost: Literatura într-un articol de ziar.
-   O altă întâlnire literară şi constat cu bucurie că apar membrii noi, însă avem o mică problemă la această calitate de membru cenaclist şi anume: Un membru cenaclist nu poae fii decât aceea persoană care scrie, care compune, care face literatură. Avem parte şi de auditoriu care nu este neapărat literat, dar vine pentru că iubeşte poezia şi se simte bine între noi scriitorii. Uşa e deschisă tuturor şi suntem fericiţi să avem oameni interesaţi de ceea ce facem, însă aceşti oameni nu pot fii şi membri de cenaclu. Ne pare rău că tineretul nu înţelege ce înseamnă un cenaclu şi mereu îi aducem cu mari insistenţe. Dat fiind şi drumul dintre  localităţi care măreşte distanţa între ei şi locul unde se adună cenaclu şi desigur, un rol îl are şi şcoala. Sunt elevi şi au de învăţat, nu au timp şi pentru alte activităţi.
- Azi, data de mai sus sunt prezenţi: Dorina Enuică, Codruţ Anca, Florica Stretcu, Toma Dumitru, Vichentie Molin, Doru Chiriac, Ionuţ Chiriac şi Pavel Arseni.
-  Doru Chiriac este un ziarist şi a scris nenumărate articole de gazetă pe care le numeşte literatură. Dorina nu este de acord cu el, pentru că un articol din orice gazetă, nu poate fii literatură, este un reportaj scris. Florica şi Dumitru au susţinut-o iar dezbaterea pe acest subiect a fost un pic contradictorie.
Au citit poezie: Florica Stretcu, Dorina D Enuică, Vichentie Molin iar Codruţ Anca a citit câteva aforisme scrise de Doru Ilana.
-  Părerile sunt împărţite ca şi stilurile de altfel: Florica reflectă simplu şi sensibil, dragostea şi dezamăgirile prin versurile ei. Molin la fel de simplu şi clasic cântă în rimă dragostea de natură, iar Dorina scrie o poezie modernă, consacrată, deşi în aparenţă simplă, felul cum se joacă prin versul alb cu metaforele şi cuvintele, se pare că nu e chiar o poezie simplă.
Dorina D Enuică
————————————————–
01 octombrie 2009.
-   O temă inedită pentru această zi şi anume: Planul unei ieşiri în aer liber la un picnic literar într-un week-end cât mai permite vremea frumoasă.
-   Sunt prezenţi: Dorina D Enuică, Codruţ Anca, Vichentie Molin, Dumitru Toma şi Ileana Anca.
-    Cu toţii  au îmbrăţişat ideea de a face poezie pe iarbă, la un grătar şi s-a decis ca această mini excursie să aibă loc la cantonul pădurarului din Ciclova Română în sâmbăta de 9 octombrie. S-a stabilit un concurs de poezie cu cuvinte impuse care să se numească „Rime Autumnale” şi s-a stabilit lista cu invitaţi şi modul autofinanţării. Premiile câştigătorilor, reşedintele juriului care urma să fie Criticul literar prof. univ.   Secheşan Gheorghe din Timişoara. Vor fii diplome, iar trofeul un porumb bine copt legat de un „lanţ” din iederă verde, ca simbol al toamnei care se grăbea să plece spre iarnă.
-  Dezbaterile pentru această ieşire şi cele câteva telefoane date la oameni care ne puteau ajuta spre a ne pune la dispoziţie clădirea cantonului şi câţiva buşteni pentru un foc de tabără, ne-a luat mai tot timpul, dar cum nimeni nu a mai scris recent nici o poezie, nimeni nu a avut de citit. Ne-am bucurat că ne-am întâlnit, că am „pus la cale” ceva frumos şi ne-am despărţit mulţumiţi.
Dorina D Enuică.
Redactat Codruţ Anca.
————————————————–
Sâmbătă 10  octombrie   2009
-  Ziua deşi însorită,în Oraviţa bătea vântul cam rece. Doru Chiriac ne-a pus la dispoziţie microbuzul şi pâinea dar, din păcate, nu a putut rămâne cu noi. Încărcaţi cu mâncare, băuturi şi voie bună, am ajuns la cantonul pădurarului din Ciclova Română. Surpriza neplăcută era că, aici vântul bătea şi mai rece şi mai nervos şi de cum am ajuns, am înţeles că vremea năbâdioasă ne-a stricat planul unui final pe nocturnă la un foc de tabără. Deşi buştenii erau pregătiţi de pădurar,nu vom putea să aprindem focul pe un aşa aspect de furtună. O altă supărare, a fost că profesorul şi criticul Gheorghe Secheşan, deşi ne-a semnat diplomele pentru concursul de poezie, nu a putut rămâne cu noi, având unele probleme familiare care nu necesitau amânare.
-  În cele din urmă, am decis să ne simţim bine, să ducem la îndeplinire planurile care se puteau realiza şi ne-am pus pe treabă. Am întins masa, am scos scaunele, am destupat sticlele de vin, ţuică, bere şi suc, iar eu şi soţul meu Pavel Arseni am pregatit grătarul pentru mititei şi cartofi în coajă, înveliţi în folie şi copţi în jăratec. Tot pe jăratec am pus şi ibricul cu cafea.
-  Ne-au onorat cu prezenţa invitaţii: Mihai Moldovan Directorul Casei de Cultură din Oraviţa, Ion Răşinaru  poet şi prozator de la Anina, Aurora Gacică  directorul Şcolii cu cls. I-VIII din Grădinari şi soţul doamnei Florin Gacică .
-  Şi am fost Noi: Codruţ Anca şi Ileana Anca împreună cu copiii , subsemnata  Dorina Diia Enuică  cu fetiţa şi soţul menţionat mai sus, Dumitru Toma, Marcel Bucur şi Doina Bucur.
-  În ciuda vântului care nu se potolea, soarele se străduia să străbată norii şi chiar reuşea s-o facă destul de călduros, încât am putut să ne udăm picioarele în râul din faţa cantonului.
-  Am servit calzi mititeii cu muştar şi cartofi  înfoliaţi, la care s-a adăugat brânza şi roşiile, apoi am trecut la poezie. Am decis ca din juriu să facă parte, domnii directori : Aurora Gacică, Mihai Moldovan şi Codruţ Anca, iar poeţii participanţi : Ion Răşinaru, Dorina D. Enuică, Dumitru Toma şi Marcel Bucur.
-  Concursul de poezie a fost cu cuvinte impuse şi l-am numit„Rime Autumnale”, juriul a „oferit” 7 cuvinte :  vânt, cuvânt, impus, apus, serenadă, veşmânt, pădure iar poeţii au avut o oră la dispoziţie să-şi scrie poeziile.
-  Într-un final juriul a deliberat şi s-au premiat poeziile în următoarea ordine: Ion Răşinaru premiul I, Dorina D Enuică  premiul al II-lea, Dumitru Toma premiul al III-lea şi Marcel Bucur menţiune. Iată că am mulţumit pe toată lumea şi cu premiile şi cu picnicul nostru literar care s-a dovedit relaxant, distractiv dar scurt. Ne-a prins întunericul acolo pentru că noaptea s-a mărit şi ziua s-a micşorat în detrimentul poeţilor, de astă dată dar şi a celorlalţi care, au plecat cu părere de rău că n-am putut să stăm mai mult. Ne-am promis că vom mai organiza astfel de ieşiri la primăvară şi chiar la vară.

Dorina D Enuică.
Redactat Codruţ Anca.
————————————————–
15  octombrie  2009
-  O nouă întâlnire literară la Casa de Cultură “Cacova”  din Grădinari.
-  E seară de joi şi tema noastră este : Impresii despre Picnicul Literar din 10 octombrie.
-  Sunt prezenţi: Dorina Enuică, Codruţ Anca, Dumitru Toma, Vichentie Molin, Doru Chiriac, Ionuţ Chiriac, Florica Stretcu şi Ileana Anca.
-   Noi cei care am participat la picnic am povestit celor ce nu au fost cu noi, ce au pierdut prin absenţă. Ne-am amintit poante, glume şi năzbâtii întâmplate la canton iar cei care n-au avut parte de acestea, s-au bucurat pentru noi, le-a părut rău pentru că nu au putut onora cu prezenţa ieşirea noastră în natură şi au promis că la o altă organizare de acest fel, nu vor mai lipsi.
-   Am citit două poezii eu, Dumitru a citit un pamflet pe care l-a scris acolo pe dealul Ciclovei iar Florica a citit un mănunchi de versuri dintr-unul din volumele sale.
Dorina D Enuică.
————————————————–
22  octombrie   2009
Tema zilei : Influenţa toamnei în creaţia artistică.
-  Suntem prezenţi: Codruţ Anca, Dorina D Enuică, Molin Vichentie, Doru Chiriac.
-  Am fost cam puţini pentru a dezbate ceea ce simte poetul când afară e toamnă şi totuşi discuţiile au fost destul de ample. S-a mai spus şi se ştie că scriitorul are inspiraţie când e trist, îndrăgostit, dezamăgit, singur sau când afară e vreme rece şi urâtă. Nu înseamnă că aceste toate formează, aşa zisa, muză. Când îi apare în cale un ceva sau cineva care poate să-l inspire, scriitorul scrie şi dacă e fericit şi afară e caniculă. Mai scrie inspirat şi când e primăvară, când spiritul de renaştere, reînnoire şi înflorire se trezeşte la viaţă în natură, se trezeşte şi în sufletul creatorului de frumos, atât pentru cel ce scrie, cât şi pentru cel ce pictează.
-  Toamna când e rece şi ploioasă îţi creează un gol în suflet pe care simţi nevoia să-l umpli şi atunci începi să scrii şi-ţi îmbeţi sufletul cu rime.
-  Am citit doar eu două poezii şi ceilalţi m-au catalogat o veşnică îndrăgostită de viaţă de frumos şi nu numai.
Dorina Diia Enuică
————————————————–
05  noiembrie   2009
Tema de azi:
Care este diferenţa dintre o baladă şi o poezie modernă.
-  Suntem împreună de la ora 16.oo la ora 18.00 următorii: Dorina D Enuică, Codruţ Anca, Doru Chiriac, Molin Vichentie, Ileana Anca, Sandu Păsărică.
-  Aproape de literatură în această zi ca să putem face comparaţia la temă, este preotul Molin, Doru Chiriac şi Codrut Anca, dar aceştia doi din urmă doar ca gazetari sau iniţiaţi cu o cultură generală închegată, departe de a fii poeţi sau prozatori. Discuţiile au fost fluide şi inspirate.
-  Deosebirea dintre baladă şi poezie, mai ales poezia modernă, este că, în primul rând, baladele nu au autor şi sunt culese din popor. Sunt transmise prin viu grai din generaţii în generaţii peste timp şi au teme bine definite care fac trimitere la felul de trai al omului simplu,la întâmplări spectaculoase şi chiar paranormale dar cu noimă, în vreme ce poezia este mesagera frumosului, sensibilităţii, eşecului… etc. Încărcată de metafore, epitete şi diferită de la poet la poet prin stilul propriu al fiecăruia.
-  N-am citi nicunul azi, se pare că am avut lagune în inspiraţie dar, discuţiile destul de literare ne-au lăsat un gust dulce şi plăcut.
Dorina Diia Enuică.
Redactat Codruţ Anca.
————————————————–
12  noiembrie 2009

Tema zilei este : Iarna ca inspiraţie poetică.

Suntem prezenţi : Dorina D Enuică, Codruţ Anca, Vichentie Molin, Dumitru Toma, Lorin Cimponeriu şi Florica Stretcu.

Florica spune că pe ea iarna mai mult o deprimă, şi cum în versurile sale îşi cântă  viaţa ca pe un jurnal liric, se pare că iarna are mai mult timp pentru aduceri aminte şi regrete, iar asta o face să înşire pe hârtie versuri.
Pentru Dorina, iarna este un anotimp al meditaţiei dar, cu toată frumuseţea ei, Dorina nu iubeşte anotimpul alb. Inspiraţia vine şi la ea din belşug pentru că se naşte din melancolie, nemulţumire şi gerul de dincolo de odaia caldă.
Preotul Molin  iubeşte iarna deşi nu suportă frigul, însă nu prea are inspiraţie ca atunci când vede natura înverzită sau înflorită.
Lorin, spune că indiferent de anotimp inspiraţia vine pe neaşteptate. Îi place când e totul alb, deşi nu se împacă cu gerul, adoră când îi scârţie zăpada sub picioare şi da, îl inspiră  toate astea.

În final, a citit : Lorin Cimponeriu – poezie.
Florica Stretcu – poezie  şi
Dorina Enuică, tot poezie.

Comentariile nu au prea curs, probabil am meditat cu toţii la tema zlei şi am căzut în melancolie, că se pare că mai toate poeziile au avut ca subiect, dragostea  de natură şi iubirea omenească
Dorina Diia Enuică.
26  noiembrie 2009

Ne-am întâlnit din nou şi vremea este frumoasă, se pare că iarna mai întârzie.
Tema de azi este : Diferenţa dintre fabulă şi poezie.

Suntem prezenţi : Codruţ Anca, Ileana Anca, Doru Chiriac, Ionuţ Chiriac, Lenuţa Sfercoci, Molin Vichentie şi Dorina D Enuică.

Lenuţa Sfercoci spune că fabula este o poezie cu tâlc. Dorina o contrazice, pentru că, deşi este o creaţie literară, nu este poezie, aşa cum nu este poezie nici epigrama, nici balada, cu toate că sunt creaţii literare, nu pot fii poezii, decât ceea ce sunt, fiecare după construcţia şi denumirea lor. Aşa cum proza e proză, dar e creaţie literară. Lenuţa a înţeles şi i-a dat dreptate Dorinei. Aceeaşi părere o are şi preotul Molin.
O remarcă firească o face Doru Chiriac  şi  adaugă că, fabula este ca un eseu liric, care dezbate o întâmplare, o nedreptate sau orice altele care ne caracterizează pe noi 

oamenii, cei pe care  autorii de fabule ne transformă în animale că de fapt, unii chiar ne comportâm animalic. La urma urmei, suntem nişte animale sociale.

S-au comentat câteva idei referitoare la fabulă şi poezie, dar în final am trecut la lectură.
A citit : Dorina Enuică – poezie.
Molin Vichentie – Poezie, iar Lenuţa Sfercoci, a citit două poezii  scrise de o elevă de la Şcoala cu Clasele V-VIII din Greoni, unde Lenuţa e profesoară şi se ocupă de cercul literar’’Mlădiţe  Cărăşene’’.

Poezia Dorinei era o rugăciune închinată Domnului Isus, foarte apreciată de Lenuţa care e de religie baptistă şi de preotul Molin, dar şi de ceilalţi de altfel.
Molin a citit o poezie desprinsă din viaţa simplă de la ţară trăită pe vremuri. O poezie în grai, foarte autentică şi cu un mesaj care te făcea să vezi cu ochii minţii imaginile puse în versuri.

Într-un târziu s-a încheiat şi această altă zi de joi a cenaclului.

Dorina Diia Enuică
Preşedintele  Cenaclului ’’Pană Cărăşană.’’
....................................................
03  decembrie 2009

Seară de cenaclu destul de caldă şi plăcută  ca şi vremea de afară, în ciuda faptului că e decembrie , toamna nu vrea să ne părăsească.
Tema de azi : Un remember al întâlnirilor de cenaclu de peste an.
Suntem pe baricade : Dorina Enuică, Codruţ Anca, Lorin Cimponeriu, Molin Vichentie, Doru Chiriac şi Florica Stretcu.

Cu toţii ne-am amintit cu drag de întâlnirile ce le-am petrecut împreună în anul 2009. De ceea ce s-a citit, ce s-a comentat… De vremea prielnică sau mai puţin prielnică de afară, pe care am înfruntat-o ca să venim la Casa Culturală Cacova din Grădinari. Ne-am amintit şi de zilele de joi care le-am sărit din diverse motive şi n-am putut să stăm la « Bârfe literare ».
Am citit : Molin Vichentie – un articol pentru revistă despre postul Crăciunului.
Dorina Enuică – poezie.
Lorin Cimponeriu – poezie  şi
Florica Stretcu – poezie.

Lorin  a editat recent un nou volum de versuri « Şi poemul se scrie singur » şi ne-a citit din paginile lui câteva poezii ,aşa zise, calde. Poezii mai închegate, mai mature şi încărcate plăcut cu metafore inedite, cum aveam să remarcăm noi ceilalţi. Poezia Dorinei, o poezie despre dragoste, care a trezit comentarii despre sensibilitatea sufletească a poetei, o sensibilitate care se regăseşte şi în poezia Floricăi.
Aşa s-a mai dus o zi de joi de la finele anului 2009.
Dorina Diia Enuică.

10  decembrie 2009
Tema de azi : Spiritul Crăciunului în creaţia literară.
Suntem aci  noi : Dorina Enuică, Codruţ Anca, Doru Chiriac, Ionuţ Chiriac, Pavel Arseni, Molin Vichentie şi Toma Dumitru.
Se pare că pentru toţi poeţii, sărbătorile sunt un câmp de inspiraţie, iar spiritul acestor sărbători, fie Crăciun, fie Paşti, învăluie pe tot românul cu o linişte şi un îndemn către Dumnezeu cum dealtfel, până atunci nu îl simţim. Se aprinde o lumânare, se aude un colind, imediat îţi simţi inima tresăltând. Fiecare trăim aceste emoţii într-un fel propriu  şi fiecare dintre noi le-am povestit azi în mod diferit, iar încăperea părea invadată de un spirit de curăţire şi linişte.
Dorina chiar a citit un colind ca să fie mai profundă povestea serii, iar preotul Molin a citit o poezie despre naşterea Domnului.
Cuvintele erau de prisos, am lăsat să vorbească mai mult sufletele noastre.
A fost ultima întâlnire din anul 2009. Luăm vacanţa de iarnă.

Dorina Diia Enuică.
Redactat Codruţ Anca.
Să fie mai bun anul 2010!!!
“La mulţi ani”
.......................................................



Cenaclul  „Pană  Cărăşană” 
începe  un  nou  an  
de  activitate  literară.
2010
Jurnal  de  cenaclu  editat  de
  preşedinta  cenaclului
DORINA  DIIA  ENUICĂ



14  ianuarie 2010
           Cenaclul „Pană Cărăşană” este invitat la Anina la Casa de Cultură, unde în cadrul cenaclului Virgil Birou, are loc prima zi de omagiere a marelui poet naţional Mihai Eminescu, care pe 15 ianuarie 2010 împlineşte 160 de ani de la moartea sa.
           Întâlnirea s-a dovedit  fructuoasă  şi  cu bună dispoziţie, cu  momente  poetice  şi  lansarea  unui  nou  număr  al   Revistei „Arcadia”. S-a  citit şi proză, s-au citit eseuri  despre Eminescu  şi  au  fost  diverse  discuţii.
           Se  pare  că  în acest  an „Zilele  Eminescu”  încep  la Anina  În  14 ianuarie  şi  se  sfârşesc  la  Teatru  Vechi  din  Oraviţa, după  ziua  de  15  ianuarie  care  se  desfăşoară  implicit  la  Casa  de  Cultură  Oraviţa, unde are  loc  premierea  concursului  de  proză  şi  poezie, precum  şi  un  moment  muzical  de  romanţe, pe  versuri  de  Eminescu  şi  desigur, cenacliştii  Mihai  Novac  îşi  citesc  din  propriile  creaţii. O  lansare  de  carte  şi  câteva  cuvinte  critice  adăugate  de  Profesor  Universitar  şi  Critic Literar   Gheorghe  Secheşan.
          Membrii  Cenaclului  Pană  Cărăşană, în  frunte  cu  mine  Dorina D Enuică, au luat  parte   la  aceste  evenimente  care  s-au  încheiat  pe  16  ianuarie  la  Teatru  Vechi, unde au  avut  loc  şi  momente  artistice, cum  ar  fii, două  piese  de  teatru  puse  în  scenă  de  Prof. Ion  Cenda  şi de  Gheorghe  Secheşan. Pe  site-ul  nostru, www.gradinari.net,  gasiţi  ilustrate  de  la  aceste  evenimente.

21  ianuarie 2010
          Prima  zi  de  cenaclu  la  noi acasă, adică  la  sediul  Casei  Culturale  Cacova. Avem  ca  invitaţi  pe  poetul  Costel  Stancu  şi  pe  criticul  literar  şi  profesor unversitar Gheorghe  Secheşan. Sunt  prezenţi : Dorina Enuică, Codruţ  Anca, Doru  Chiriac, Ionuţ  Chiriac, Lenuţa  Sfercoci, Vali  Sfercoci, Lorin  Cimponeriu, Ileana  Anca, Naomi  Sfercoci , profesor  Toma Dumitru şi  Preotul  Molin  Vichentie.
          După  câteva  dezbateri  despre  evenimentele  ce  s-au  petrecut  la jumătatea  lunii, am  citit  fiecare  din creaţiile noastre. A  citi  Dorina Enuică  - poezie, Lorin  CImponeriu _ Poezie, Costel  Stancu – Epigrame  şi  Gheorghe  Secheşan  a  citi  proză. Discuţiile  s-au  axat  pe  păreri  despre  ceea  ce  s-a  citit. Apoi  s-au  relatat  evenimente  istorice  şi  implicit  rolul  religiei  în acestea, chiar  şi  în  literatură, după  care  s-a  trecut  la  discuţii  libere  şi  amicale. Seara  s-a  încheiat  plăcut  şi  promiţător.
28 ianuarie 2010
             O  nouă  seară  de  cenaclu... sunt  prezenţi:  Dorina D Enuică, Lorin Cimponeriu,  Vichentie  Molin, Doru  Chiriac,  Toma  Dumitru. Tema  zilei  este  pecetea  sărbătorilor  de  iarnă  imprimată  în  sufletele  noastre. Având  în  vedere  că, în  zilele  de  Crăciun,  ne-au  onorat  cu  vizita  lor  o  trupă  de  Moldoveni  din  Republica  Moldovă, care  ne-au  adus  un  mănunchi  de  frumoase  colinde  româneşti  şi  îndeosebi  basarabene, au  făcut  ca  în  acest  an, naşterea  Mântuitorului  să  se  desfăşoare  într-un  profund  spirit  religios  şi  mai  ales  biblic. Cu  toţii  aveam câteva  cuvinte  de laudă  şi  de  duh  amintindu-ne  de  zilele  de  Crăciun. Ba  chiar  unii  am  compus  poezii  sau  eseuri  despre  acele  zile, aşa că  ne-a  citit: Lorin  Cimponeriu, Dorina  Enuică, Vichentie  Molin  şi  Doru  Chiriac  a  citit  un  scurt  eseu.
                     Dezbaterile  în  ce  privesc  creaţiile  au  avut  aceeaşi  tentă  religios-literară      ( dacă pot  spune aşa ?!)
        04 februarie 2010
                 Cenacliştii  Pană   Cărăşană, au  fost  invitaţi  la  Teatru  Vechi  Oraviţa, unde a  avut  loc  o  lansare  de  carte, volum  de  proză  a  scriitorului  Iorgu  Pele. Un  volum  care  se  vrea  un  jurnal  sau mai degrabă  un  fel  de  „Opis”  al  vieţii  autorului. 
                A  vorbit  Ionel  Bota  doctor  în  istorie, critic  literar, scriitor  şi  profesor, directorul  instituţiei. Apoi  a  luat  cuvântul  Doru  Ilana  şi  Florica  Stretcu  a  spus  câteva  cuvinte.

11 februarie  2010
          Ne  ţinem  cenaclu  la  noi  acasă, la  Grădinari. Ne-am  adunat: Dorina Enuică, Codruţ  Anca, Ileana  Anca, Molin  Vichentie, Toma  Dumitru.
          Vremea  s-a  înrăutăţit  şi  gerul  e  tot  mai  aprig, iar  noi  ajungem  la  Casa  Culturală  tot  mai   greu. Cu  toate  acestea, am  discutat  despre  cum  se  scriu  şi  se  citesc  poveştile  la  gura  sobei  în  timp  de  iarnă  şi  chiar  am  citit  o  parte  din  aceste  creaţii  la  gura  sobei. Dorina  Enuică a citit  proză  iar  Molin  Vihentie  a  citit  poezie  şi  un  artiol  despre  rugăciune.

25 februarie 2010
            În  această  seară, îl  avem  ca  oaspete  pe  Ion  Răşinaru , poetul  de  la  Anina, care a  avut  treabă  în  zonă  şi  ne-a  onorat  cu  prezenţa. Am  mai fost: Lorin  Cimponeriu, Florica  Stretcu, Dorina  Enuică, Molin  Vichentie, Codruţ  Anca.
              Am  povestit  ca  temă  inspiraţia  iernii  în  creaţiile literare  şi  am  citit: Ion  Răşinaru  - Poezie, Dorina  Enuică – Poezie. Am  comentat  apoi  ceea  ce  s-a  citit, dovedindu-se  creaţii  melancolice  şi  sensibile, atât  ale  lui  Răşinaru, cât  şi  ale  Dorinei.

04 martie 2010
         După  ce  gentlemanii  colegi  de  cenaclu  au  împărţit  mărţişoare  doamnelor  şi  cum  ziua  femeii  e  pe  aproape, ne-am  gândit  că  cea  mai  bună  temă  a  serii  este, rolul  femeii  în  literatura  universală, sau  femei  scriitori. Am  fost  prezenţi: Dorina  Enuică, Lorin  Cimponeriu, Doru  Chiriac, Lenuţa  Sfercoci, Ileana  Anca, Vichentie  Molin, Codruţ  Anca, Ionuţ  Chiriac  şi  Doru  Ilana.
          Am  discutat  despre  unele  din  marile  opere  literare, scrise  de  femei, despre  femei  poetese, îndeosebi  din  România  şi  despre  sensibilitatea  feminină  în  creaţiile  literare.
         Am  citit  poezii: Dorina  Enuică, Lorin  Cimponeriu  şi  Vichentie  Molin, care a  citi  o  poezie  despre  păcatul  săvârşit  de  Eva. Am  făcut  fiecare  scurte  comentarii .

18 martie 2010
        Iată-ne  invitaţi  la  Anina, la  o  lansare  de  carte, volum  de  epigrame  al  poetului  şi  epigramistului  Cromy alias  Mircea  Cojocaru. Apoi, lansarea  unui  nou  număr  al  Revistei  Arcadia.
          La  finalul  discuţiilor  are  loc  un  moment  poetic  şi  nu  numai, pentru  că, Dorina  Enuică  compune  pe  loc  o  epigramă   ca  replică  domnului  Cromy care, mai  are  parte  de  un  astfel  de  tratament  şi  din  partea  colegilor  săi  din  cenaclul  Virgil  Birou. Discuţiile  sunt  libere, deschise  şi  în  bună  dispoziţie. Au  fost  de  faţă  şi  membrii  cenaclului Mihai  Novac: Mihai  Moldovan, Doru  Ilana, Damaschin  Pleavă, Iorgu Pele, Apoi  Dorina  Enuică, Lorin  Cimponeriu, Codruţ  şi  Ileana  Anca  şi  Doru  Chiriac  membrii  ai  cenacluli  Pană  Cărăşană.

30  martie 2010
          La  Teatru  Vechi  din  Oraviţa  încep activităţile  cultural-literare „O  carte  pentru  tine”. În  cadrul  acestor  activităţi, Dorina  Enuică  lansează  volumul  de  versuri „Paşi  de  toamnă” apărut  cu  ajutorul  Domnului  Ionel  Bota  la tipografia  Clubului  de  Colecţie  „Miteleuropa”. Florica  Stretcu  lansează  un  alt  volum  de  versuri  apărut  la  aceeaşi  tipografie  de colecţie . Despre  volumul  Dorinei  a  vorbit  Ionel  Bota, Mihai  Moldovan , Doru  Ilana  şi  Igor  Isac. Iar  despre  volumul  Floricăi  „Zăpezile  anilor, ca  o  sărbătoare...”, a  vorbit  Ionel  Bota , Doru  Ilana  şi  Elena  Creţiu. Au  fost  prezenţi, membrii  cenaclului  Pană  Cărăşană, ai  cenaclului  Mihai  Novac, precum  şi  alţi  invitaţi  ca: Dana  Barbeş, Cornelia  Ediţoiu, Ion  Cenda, ... .
        Dorina  Enuica  a  primit  şi  diploma  de  merit  pentru  activitatea  cultural - literară  editată  de  Teatru  Vechi  din  Oraviţa.

01 aprilie 2010

           În cadrul  Cenaclului Pană Cărăşană, are loc  lansarea proiectului „Ţara Caraşului – Etnografie şi Istorie „. Despre Etnografia  cărăşană  a  vorbit  Codruţ Anca  Directorul  Casei  Culturale Cacova , prezentând printre altele  componentele  şi  modelul  costumului  tradiţional  din  Valea  Caraşului. Despre istoria  locului, a vorbit  Ionel  Bota  Doctor  în  Istorie, Profesor, Critic  Literar  şi Directorul  Teatrului  Vechi  din  Oraviţa.
           Următoarele  puncte ale programului  au  fost  lansări  de  carte. Au  lansat  Dorina  Enuică  volumul  de  versuri „Paşi de Toamnă” şi  Ion  Colojoară  volumul  în  grai „Scrisori  spre dunga  cerului  pentru Tata Oancea”. În  final  au  fost  înmânate  diplome  cu  Premiul  de Excelenţă  pentru  implicarea  în  activitatea  etnografică.

09 aprilie 2010
         Cenaclu Pană Cărăşană   lansează  la  sediul  Teatrului  Vechi  numărul  2(6 )al  Revistei Scripta  Manent  anul 2.   În paginile revistei au publicat au publicat Ionel Bota,Codruţ Anca, Remus Dincă, Doru Ilana, Dorina Enuică, Gheorghe Azap, Lenuţa Sfercoci, Dorian Ilana, Mihai Moldovan, Lorin Cimponeriu, Florica Stretcu, Iorgu Pele, Iulian Barbu, Gheorghe Ţepeneu, Doru Chiriac, Elena Creţiu, Maria Chiper şi IonRăşinaru.
              Cu  toţii  au  fost  prezenţi  şi  la  lansarea  acestui  nou  număr  de  revistă  alături  de  alţi  invitaţi  din  zonă  şi  mai  ales  din  Oraviţa.

19 aprilie 2010
           Are  loc  cea  de-a  doua  şezătoare  cultural – literară  în  cadrul  programului „Etnografie  şi  Istorie”, eveniment  care  s-a  desfăşurat  la  sediul  Teatrului  Vechi  şi  unde  au  fost  prezenţi  membrii  cenaclului  Pană  Cărăşană, ai  cenaclului  Mihai  Novac  şi  ai  cenaclului  în  grai  bănăţean Paul  Târbăţiu. Şezătoarea  s-a  axat  pe  un  frumos  recital  de  poezie  al  poeţilor  aci  prezenţi, dezbateri  literare  povestiri  istorice miniconferinţe  susţinute  de  Codruţ  Anca  şi  Ionel  Bota  şi  desigur  masa  de  protocol  cu  discuţii  libere.

 27 aprilie 2010
           Cenaclu „Pană  Cărăşană „ lansează  şi  la  Casa  de  Cultură   din  Oraviţa  în  cadrul  cenaclului  Mihai  Novac  numărul  2(6) anul 2 al  Revistei  Scripta  Manent. Vorbeşte  despre  această  publicaţie  Dorina  Enuică, Codruţ  Anca  şi  Ionel  Bota. Îşi  spun  părerile  lor, Doru  Ilana, Mihai  Moldovan, Igor  Isac  şi  Elena  Creţiu.  Părerea  unanimă  de  fapt  este  că , revista  e  reuşită, e  un  lucru  bun  şi  iată  vin  şi  urările  de la  mai  multe  şi  mulţi  ani ! Noi  le  mulţumim  tuturor  celor care  cred  în  noi, precum  şi  celor  care  ne  trimit  materiale  şi  colaborează  îndeaproape  cu  cenaclu  Pană  Cărăşană.

       03 mai 2010
           Cenaclu Pană  Cărăşană  a  avut  din  nou  întâlnirea  în  cadrul  programului „ O  carte  pentru  tine” cu  celelalte  cenacluri  Mihai  Novac  şi  Paul  Târbăţiu  la  Teatru  Vechi  unde  a  avut  loc  o  frumoasă  seară  literară  şi  lansarea  volumului  în  grai  al  poetului  Ion  Colojoară „ Caraşul  şî  valia  lui”,un  vernisaj  al  expoziţiei  Rezonanţe  Emineşciene  la  Oraviţa

10 mai 2010
           „Lucian  Blaga. Poezia  Vieţii  în  amintirile  diplomatului „  este  titlul  volumului  lansat  de  Doru  Ilana în  cadrul  programului  „O  carte  pentru  tine” . Au  fost  prezenţi  de  asemenea  membrii  celor  trei  cenacluri  din  zonă  şi  de  reţinut  că, programul  „O  carte  pentru  tine” este  un  proiect  comun, rod al colaborării  cenaclului  Pană  Cărăşană  cu  celelalte  cenacluri Mihai  Novac  şi  Paul  Târbăţiu  şi  al  parteneriatului  cu Teatrul  Vechi  Oraviţa.

17 mai 2010
           Iată că  reuşim  ca  o  seară  în  cadrul  proiectului „ O  carte  pentru  tine” s-o  ţinem  şi  la  noi  acasă, la  Grădinari... Aşa că  Doru  Ilana  lansează  şi  la  noi  volumul  Lucian  Blaga. Poezia  Vieţii  în  amintirile  diplomatului. Ţinem  recital  de  poezie, suntem  prezenţi  în  număr  considerabil ...  Ionel  Bota, Doru  Ilana, Mihai  Moldovan, Iorgu  Pele, Vichentie  Molin, Sfercoci  Lenuţa, Vali Sfercoci, Mihai  Lazarov, Ion  Colojoară, Codruţ  Anca  şi  alţii.

08  iunie 2010
           Cenaclu nostru  este  invitat  la  Casa  de  Cultură  Oraviţa  în  cadrul  cenaclului  Mihai  Novac, unde  Ionel  Bota  lansează  volumul „Mica  eniciclopedie  cărăşană”. Vorbeşte  despre  această  carte  Ionel  Bota, Doru  Ilana, Mihai  Moldovan, Igor  Isac. 
Întâlnirea  se  sfârşeşte  cu  poezie  şi  discuţii  libere  la  un  pahar  „de  vorbă”?!

  Material  de  DORINA  ENUICĂ

Montaj Codruţ Anca.
11 – 12  iunie
              Centrul Judeţean Caraş-Severin pentru Conservarea şi Promovarea Culturii                         Tradiţionale,
              Casa Culturală “Cacova” şi Cenaclul literar “Pană Cărăşană” Grădinari,
Biserica Ortodoxă Catedrală Sf. M. Mc. Gheorghe Grădinari
Primăria Grădinari
au organizat

TABĂRA DE CREAŢIE LITERARĂ,

ediţia I, Grădinari 11-12 iunie 2010

 

Programul manifestării a cuprins următoarele activităţi :
          Concurs  de  proză şi poezie  pentru  elevi  şi  tinere talente « Constantin  Miu  Lerca »  şi  concursul  de Artă Plastică « Pitoresc şi Melancolie  în  Valea Căraşului ». Lansări  de  Carte, Expoziţie  de  sculptură  în  lemn George Molin, vizitarea  Muzeului  aflat  la  începutul  realizării  lui  de  etnografie ,folclor,cultură, personalităţi  şi alte  evenimente  importante  din  zona  Caraşului, toate  adunate, selectate  şi  expuse  de  Doctor în  istorie, profesor, critic  literar  şi  scriitor Ionel  Bota,ajutat  de  Directorul  Codruţ Anca. Vizitarea  Catedralei Sf. M Mucenic Gheorghe din localitate  şi  seara  muzical-literară  pe  malul  Râului  Caraş.
          Au  participat  Profesor Universitar, Critic  Literar şi Scriitor  Gheorghe Secheşan  şi  soţia  Corina, Domnul  Ionel  Bota  amintit  mai sus, Mihai  Moldovan directorul  Casei  de Cultură « Mihai  Eminescu » din  Oraviţa, Poeţii : Ionel  Stancu de la cenaclul « Semenicul » din  Reşiţa, Ion  Răşinaru  de  la  cenaclul « Virgil  Birou » din  Anina, Iorgu  Pele, Gheorghe  Ţepeneu, Lorin Cimponeriu, Iancu Almăjan, Dorina  Enuică, Doru  Ilana  Scriitor  şi  Profesor  de  Istorie, Doru  Chiriac  gazetar,Codruţ  Anca Directorul  Casei  Culturale « Cacova ».Nicolae  Irimia Poet, Gazetar  şi  Critic  Literar, Preotul  Vichentie  Molin, Sculptorul  George Molin,Pictorul  şi  Scriitorul  Igor  Isac. Directorul  Şcolilor din  Greoni şi Grădinari  Lenuţa Sfercoci cu familia.
          Prima  zi  de  Tabără  a  început  cu acordarea  premiilor  pentru  concursul  de  creaţie  literară  şi  anume :   
1. Premiul I   ANDRADA  BALMEZ – Şc. cu cls. I-VIII “Romul Ladea” Oraviţa.
2. Premiul al II-lea  MARIA NICOLETA CIUBOTARU – Şc. cu cls. I-VIII “Romul Ladea” Oraviţa.
3. Premiul al III-lea  DIAN ANDREEA  MAROCICO – Şc. cu cls. I-VIII “Romul Ladea” Oraviţa.
4. Menţiune DAIANA  COCAR – Şc. cu cls. I-VIII “Romul Ladea” Oraviţa.
5. Menţiune  MELISSA  LORENA  COCAR – Şc. cu cls. I-VIII “Romul Ladea” Oraviţa.
          Apoi  a  avut  loc  acordarea  premiilor  pentru  concursul  de  Artă Plastică :
1. Premiul I –  IONUŢ  CĂTĂLIN  RAD – reprezentantul comunei Vrani.
2. Premiul al II-lea – ROBERT ILIE  SPOREA – Şc. cu cls. I-VIII Grădinari.
3.   Premiul al III-lea –  DAIANA  IOŢU – Şc. cu cls. I-VIII Grădinari.
4. Menţiune –  ANDREI  GHEORGHE  - Şc. cu cls. I-VIII Grădinari.
Acordarea unor Diplome de Excelenţă următoarelor personalităţi şi participanţi :
Prof. univ. dr. Gheorghe Secheşan, prof. dr. Ada Mirela Chisăliţă, prof. dr. Ionel Bota, prof. Lenuţa Sfercoci, poetului şi publicistului Nicolae Irimia, istoricului şi poetului Doru Ilana, artistului plastic  Igor  Isac, poetului Ion Răşinaru, poetului Ion Ţepeneu şi poetului Iorgu Pele.
          O  vizită  la  Catedrala  SF .M. Mucenic Gheorghe, ne-a  fost  călăuzită  de  preotul  din  comună  Vichentie  Molin, care ne-a  povestit  câte  ceva  din  istoria  bazilicii.
          Prezentarea expoziţiei de sculptură a sculptorului George Molin  şi  vizitarea  muzeului  amintit  mai  sus.
          Următorul  punct  a  fost  lansarea  de  carte. Au  lansat  volumul « De  3x Oraviţa » Doru Ilana, Igor Isac şi Mihai Moldovan. Cartea  este  un  jurnal  scris  într-o  perioadă de  timp de  cei  trei  autori, fiecare povestind  ce  au  făcut  în  perioada  respectivă. Totodată  e  o  continuare  a  jurnalului  de  acelaşi  fel « De  3x vară » de aceeaşi  autori. A  vorbit  despre  această  carte  Dorina  Enuică  şi  Nicolae  Irimia.
          O  altă  carte, a fost  volumul  de  versuri « Poeme  în  cascadă » a poetului  Lorin  Cimponeriu. A  vorbit  despre  acest  volum Dorina Enuică, Mihai  Moldovan  şi  Doru  Ilana.
          Dorina  Enuică  şi-a  prezentat  Volumul de poezie « Paşi de Toamnă » apărut  în  primăvară  şi  despre  care  a  vorbit  Gheorghe  Secheşan, Doru  Chiriac  şi  Nicolae  Irimia.
           Nedorind  o  lansare  propriu-zis, Iancu  Almăjan  ne-a  prezentat un  singur  exemplar  din  ultima  sa  publicaţie  în  grai  bănăţean. Am  servit  apritive  reci, băuturi  şi  cafea  şi  spre  final  am  ţinut  o  seară  poetică. Am  recitat  fiecare  din 
creaţiile  proprii, iar  în  cele  din  urmă, ne-am  îmbarcat  care  cum  am  putut  în  microbuz, în  maşini... şi  ne-am  îndreptat  spre  malul  râului  Caraş.
          Aveam  tot  necesarul  să  facem  un  foc  de  tabără, n-am  mai  stat  pe  gânduri  şi  l-am  aprins , iar  flăcările  galben-aurii  se  contopeau  cu  ziua  care  bătea  spre  apus, unindu-se  cu  ultimile  raze  de  soare, formând  un  tablou  inedit. Au  fost  montate  grătarele, corturile  cât  şi  păturile  aşezate  pe  lângă  foc  unde  ţânţarii , ce  dădeau  târcoale , nu  prea  aveau  putere  în  undele  de  fum.
          S-au  spus  bancuri, s-a  râs, s-a  cântat, am  mâncat  mititei, pulpe  de  pui şi  aripi  şi  ne-am  ostoit  setea  cu  bere, suc  şi  vin, ba  chiar  unii  dintre  noi, am  compus  şi  poezii. Ideea  a  fost  să  rămânem  toată  noaptea  în  corturile  pregătite, dar  prea  erau  nemiloşi  ţânţarii  care  se  tot  înmulţeau, aşa  că, la  cort   au  rămas: Ion  Răşinaru, Lorin Cimponeriu, Gheorghe Ţepeneu  şi  Iorgu  Pele, iar  ceilalţi, am  plecat  pe  la  ora  2  a dimineţii, urmând  ca  la  ora  13.oo  să  ne  revedem  la  Casa  Culturală.
          La  ora  13.oo ne-am  adunat  în  număr  mai  puţin, pentru  că  o  parte  din  oaspeţi  nu  au  putut  rămâne  mai  mult, dar  şi  aşa, la  masa  de  prânz  am  fost  aproape  15 persoane. Am  servit  o  ciorbă  şi  cartofi  cu  pulpe şi  am  povestit  din  peripeţiile  nopţii  de  pe  Caraş, apoi  am  ţinut  un  moment  poetic  şi  abia, abia, ne-am  despărţit  pe  la  ora  17.oo a  zilei  de  duminică 12.iunie.2010.
Tabără  de  Literatură  a  încheiat  un  nou  an  de  cenaclu  « Pană Cărăşană », pentru  că  ne  luăm  o  vacanţă  până  în  luna  septembrie.

30 septembrie  2010

           Prima  zi  de  cenaclu  după  vacanţa  de  vară, şi  prima  lansare  de  Carte  de  după  această  vacanţă : Istoricul  şi  scriitorul  Ionel  Bota  lansează  volumul  « Zei Murdari ».
           Sunt  prezenţi : Codruţ Anca, Ionel  Bota, Dorina  Enuică, Iorgu  Pele, Lorin  Cimponeriu, Ion Răşinaru, Ileana Anca, Vichentie Molin.
          Ionel  Bota  ne  relatează  cum  a  scris  cartea  ce  tocmai  ne-a prezentat-o  şi  se  axează  în  discuţie preotul Molin, lorin şi Răşinaru. Se  citeşte  apoi  poezie  din  creaţiile  proprii, Iorgu Pele, Lorin Cimponeriu , Ion Răşinaru  şi  Dorina  Enuică. Spre  Final  discuţii  libere  îndeosebi  istorico-religioase şi nu numai.

07 octombrie 2010

          Ne-am adunat cam puţini probabil, încă nu le-a intrat în  ritm cenacliştilor programul zilelor de joi. Am fost : Dorina Enuică, Vichentie Molin, Iorgu Pele şi Codruţ Anca. N-am dezbătut nici o temă, nu prea aveam ce, doar dacă discutam despre culesul  porumbului acolo unde se pare că au fost cei care au spus că vin la cenaclu.
          Am citit poezie: Iorgu Pele şi Dorina Enuică.

28  octombrie 2010

Iată că în final au prins de veste elevii cu talent literar şi au început să vină la cenaclu, aşa că în această seară de joi am fost : Dorina Enuică,Iorgu Pele, Petre Ştefănescu, Vichentie Molin, Braia Iasmina Georgeana (cl.a V a),Sporea Denisa Lorena (cl.a VIII a), sau  Iasmina Petronela (cl.a VII a), Sporea Laura (cl.aVI a), Lupuşorul Raluca (cl.a V a ), Sau Marinela (Cl.a V a ).
Neavând  o  temă  anume, m-am  gândit  să  le  explic  elevelor  ce  este  un  cenaclu  literar  şi  pentru  ce  ne  adunăm  în  fiecare  joi aici. Păreau  fascinate  şi  chiar  încântate  că  se  aflu  în  acest  loc, dar  mai  mult  chiar, au  venit  cu  propriile  creaţii  şi  erau  dornice  să  le  citească, aşa  că  au  citit: Braia Iasmina Georgeana  o poezie  despre  primăvară. O poezie  foarte  simplă, facilă, cu rimă uzuală “Primăvara a venit, rândunica a sosit “. Dar cu toate că nu poţi percepe dacă există sau nu talentul din asemenea poezioare auzite peste tot prin clasele primare, eu şi  adulţii prezenţi am încurajat-o să nu renunţe, dar să citească mult, să folosească  metafora  şi nu neapărat rima.
Sporea Laura  a  citit o proză  “Toamna”, care după felul cum e scrisă, seamănă cu compunerea de la orele de română, nu prea poate fii catalogată nici, povestire, nici eseu şi apare aceleaşi elemente uzuale şi simple. “Se scutură frunza copacilor, Oamenii adună recolta...”
         Lupuşorul  Raluca citeşte o poezie “Toamna”, aici e altă treabă, se simte talentul, cu toate că versurile sunt simple şi naive, cuvintele sunt aranjate cu talent.
          Sau Marinela  are o poezie despre iarnă, care mai că m-a impresionat, apare metafora, rima pare potrivită, deasemenea se simte harul creativ. O rimă repetată, i-am reperat şi lungimea de vers care se abate de la normal într-o strofă.
          Citeşte şi Iorgu Pele  şi  Dorina Enuică.
04 noiembrie 2010
          La început am vorbit puţin despre Eminescu, despre  poezia poetului, apoi despre diferenţa dintre poezie şi  amintirile scrise în caietul de amintiri sau oracolele din şcoală. Unele  dintre ele  chiar au venit cu astfel de caiete şi voiau să citească poezie, de fapt erau suveniruri, printre care se mai strecoară câte o strofă din poeziile eminesciene.
          Am  fost prezenţi:
 Dorina Enuică               Sau  Marinela
 Bota Ana Maria            Lupuşoru  Raluca
 Jurj Georgeana              Braia Iasmina
 Sau  Iasmina                 Dragalina  Valentina
 Sporea Bianca              Cristina Iasmina Căldăraş
 Iorgu Pele                      Vichentie Molin
 Codruţ Anca.
          Au citit Sau Iasmina  o povestire, ca subiect destul de impresionantă, dar era scrisă în acelaşi stil compunere şi se voia a fii un basm. De remarcat era imaginaţia şi joaca de-a personajele.
          Bota Ana Maria citeşte de asemenea o povestire care a numit-o şi ea a fii un basm. Se simte parcă mai mult talent ca la Iasmina, dar de asemenea  imaginaţia e bogată  şi  era  de reţinut  stăpânirea dialogului.
          Raluca Lupuşoru  citeşte  o poezie, care pare puţin detaşată  de rimele uzuale, însă nu eliminate definitiv. Naivitatea şi  facilitatea se simte din plin.
           Braia Iasmina  citeşte o poezie despre mama, dar la fel ca şi poezia ei de data trecută, e încărcată de repetiţii şi de rime atât de folosite:”Ne iubeşte, ne îngrijeşte, nu oboseşte... „ .
           Sau Marinela  citeşte o altă poezie, mai lungă şi mai interesantă ca cea de data trecută. E clar  că  Marinela are sclipire, are har, însă vârsta şi lipsa lecturării se face simţită. Eu sper că în timp va fii o adevărată poetă.

11 noiembrie 2010

                   Tema zilei  este: 
Despre scriitorul  Ion  Creangă  şi  despre ceea ce este metafora şi  ce  este  epitetul.
        Ne-am adunat: 
Dorina Enuică                   Iorgu Pele
Vichentie Molin                Lorin Cimponeriu
Dragalina Valentina         Bejinariu Daiana
Cristina Iasmina Căldăraş         Bota Andrei
Bota Ana Maria                  Bota Claudia
Bota Alexandra                   Jurj  Georgeana
Sau Petruţa                          Sporea Bianca
Păun Oana                          Sau Iasmina
Sau  Marinela                     Jurj Vanesa Larisa.

          Le-am  citit un material complex  despre  studiile  scriitorului  Ion Creangă, prefesiile  şi  debutul  acestuia, fapte  despre care nu  li s-au spus la şcoală. M-a surprins  că  în  special  fetele  din  clasele  a VI – VII – şi  a VIII a au  ascultat  cu  foarte  mare  atenţie  şi  vădit  vrăjite  de  ceea  ce  le  citiam. Au  înţeles că sunt lucruri  noi  şi  erau  însetate  de-a  afla  cât   mai  multe  despre  povestitorul  nostru naţional.
           Apoi, le-am  definit  metafora  şi  le-am  dat  exemple, la  fel  şi  epitetul  şi am trecut la  lectură.
          Ana Maria Bota  ne-a citit tot o poveste şi  i-am sugerat să nu mai treacă aşa uşor de la o întâmplare la alta ci să dezvolte cu imaginaţia ei mai  mult  faptele petrecute în creaţia  expusă precum să se oprească mai mult asupra caracterizării personajelor.
          Păun Oana a citit o poezie, bunicică, aş spune cu mici reţineri, era un joc de rime cam nereuşit, ba era rimă binomă, ba încrucişată ba încrucişată, foarte indecis.
          Sau Iasmina a citit poezie, puţin  forţată pentru a ieşi rima foarte simplă. Amprenta copilăriei se simte în toate lucrările lor şi e ceva firesc.
          Valentina Dragalina, Sau Marinela şi Sporea Bianca  au citit poveşti. Mereu imaginaţie de SF. sau basm, când toată lumea sfârşeşte  prin a se căsători şi a trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Am remarcat la Valentina personajele interesante, o fetiţă şi o căţeluşă, iar la Bianca, fermitatea cu care sunt scrise întâmplările şi un gram de maturitate deşi, Bianca  e numai clasa a III a.
          Lorin  ne-a citit două poezii pro Păunescu şi le-am atras atenţia asupra câtorva metafore, iar eu am citit un eseu, o mică proză, unde am vrut să vadă că deşi povestesc o întâmplare din copilărie, insist asupra peisajului, asupra personajelor şi folosesc multe metafore insistând şi asupra perceperii  mele sufleteşti ceea ce îmi aminteam în lucrarea mea.
              Ne-a prins întunericul şi trebuia să ne oprim, deşi am sesizat că fetele mai doreau să stea. Marinela  chiar revăzuse  poezia ei de data trecută şi i-a adus mici modificări rugându-mă să-i spun cum a ieşit în final. M-a impresionat interesul ca ceea ce face să placă totuşi.  
18 noiembrie 2010

      O altă zi de joi deci, o altă zi de cenaclu. Azi am discutat despre figurile de stil: metafora, epitetul,sinecoca, repetiţia  şi  antiteza. Totodată câteva elemente care compun o poezie fără rimă. Fetele păreau foarte receptive şi interesate, au venit cu o avalanşă de întrebări.

       Am fost prezenţi: Dorina Enuică, Oana Păun, Paula Pera, Marinela Sau, Valentina Dragalina, Cristina Căldăraş, Petruţa Sau, Alexandra Bota, Anamaria Bota, Iasmina  Braia.
       Au citit: Paula Pera 3 poezii... Pe alocuri, se simte talentul şi apar cuvintele proprii în versuri, dar marea parte sunt plagieri din suveniruri sau versuri de Eminescu.
        Anamaria Bota citeşte o povestire cu un subiect interesant, o imaginaţie bogată, dar se poate mai dezvoltată şi mai insistat pe evenimentele petrecute în proza ei.
        Valentina Dragalina citeşte poezie, o poezie bunicică; se joacă puţin cu rima monomă în stil baladă, dar încearcă şi rimă albă, se pare că îi iese binişor, deci , promite o evoluţie creativă.
         Iasmina Braia  citeşte o poezie fără rimă şi pare că a înţeles ce  este o metaforă  şi  cum se scrie  versul alb. Deşi cu cuvinte simple şi un vocabular de vârsta ei, poezia este bună la cei 10-11 ani ai lor.
         Ne apropiem  de  concursul  din  16 decembrie şi am discutat despre cum trebuie trimise materialele. Ne-am despărţit vesele şi încântate că am avut o seară literară bogată.

Material de  DORINA ENUICĂ  Preşedintele cenaclului.
Montaj Codruţ Anca.
................................................


25 noiembrie 2010

            Sunt  prezenţi : Dorina Enuică, Anamaria Bota, Claudia  Bota, Alexandra Bota, Raluca Lupuşoru, Iasmina  Braia, Paula Pera, Marinela  Sau, Iasmina  Sau, Oana  Păun, Cristina Căldăraş , Valentina Dragalina şi  Lorin Cimponeriu.

Tema noastră  de  azi, este  :”Să  vorbim  despre Eminescu”.

          Am adus un  material  complex  despre familia  marelui poet, respectiv  despre  fraţii  şi  părinţii  lui  precum  şi  copilăria, apoi adolescenţa... până  la  anii de  facultate. Fetele  s-au arătat  foarte  interesate  şi am reuşit să le captez  atenţia  cu  informaţii  noi  despre  poetul  naţional, ceea  ce nu  li  s-a  spus  la  şcoală  şi  aproape  că  le-a  impresionat  soarta  fiilor  Eminovici, care  mai  toţi  au  murit tineri. Expunerea  materialului  citit  de  mine  s-a  încheiat  cu  o  avalanşă  de  întrebări  din  partea  lor. Anamaria  chiar  părea  vrăjită  de toate  câte  le-a  auzit  încât  ar  fii  vrut  să  le  tot  citesc, sau  să  tot  povestesc. În  fine, am trecut  în  cele  din  urmă  la  lectură, aşa  că  a  citit:
        Alexandra  Bota  o  poezie  care  se  dorea  a  fii  fără  rimă. O  încercare  de  vers  alb, ceea  ce  am  apreciat  foarte  mult, deoarece, Alexandra  deşi  e  în  clasa  a  IV, are  talent şi  a  înţeles  să  le  spuneam  despre  astfel  de  poezii. Desigur  că  sărăcia  vocabularului  specifică  vârstei, şi-a  lăsat amprenta  în  versurile  ei, dar felul  cum  a  aşezat  acele  cuvinte  simple, era  de  reţinut  şi  părea  creaţia  ei, un  mic  poem  în  proză.
         Marinela Sau  a  citit  o poezie  despre  iarnă, şi  la  fel, se  simte  naivitatea  şi  lipsa  de  cunoştinţe ample, dar  cuvintele  puse  într-o  rimă  nevinovată  şi  într-un  anumit  stil  propriu, a reuşit  să  transmită  mesajul  şi  s-a  întrevăzut  talentul.
          Iasmina  Braia  ne  citeşte  tot  o  poezie  despre  cea  mai  bună  prietenă, dar  aici  cam  scârţîie  neplăcut  prea  multă  simplitate  şi  deşi  Iasmina  e  în  clasa  a  V a, poezia  ei  pare  atât  de  naivă  ca  o  poezie de  grădiniţă.
          Anamaria  Bota citeşte  o  poezie  care  mi-a  sugerat  din  nou, că  există  talent  şi dorinţa  de  a  face  ceva  bun.
           Iasmina  Sau, ne  citeşte  o  povestire  care  se  vrea  un  basm, dar  un  basm  satiric, dacă  pot  spune  aşa, şi  care  m-a  uimit  din  nou  cu  imaginaţia  bogată  pe  care  o  are. Desigur  că  felul  cum  e  scrisă, mai  are  lacune  şi  textul  trebuie  revăzut  şi  revenit  asupra  lui  pentru  a-l  dezvolta  mai  amănunţit, dar povestirea  e  interesantă  şi  interesant  e  şi  modul  cum  jonglează  cu  dialogul.
           Citeşte  şi  Valentina Dragalina  o  poveste  ca  un  basm, care e  scrisă  cu  imaginaţie  şi în  care  sclipeşte  talentul, dar  de  asemenea  stângăcia  şi  naivitatea  vârstei  îşi  spun  cuvântul, dar  mai  ales, se  face  confuzie  între  compunere  şi  proză.
            Oana  Păun  citeşte  o  poezie  tot  despre  o  prietenă, şi  prea  seamănă  între  ele cele  două  poezii, a  ei  şi  a  Iasminei  Braia. Nu  apare  mai  nimic  nou, doar  inversarea  unor cuvinte  care  duc  la  acelaşi  înţeles.
           La  final  a citi  şi  Lorin  şi  am  citit  şi  eu, dar  pe  noi  cine  să  ne  critice?! Fetele  care  nu  ne  înţeleg  poezia , sau  noi  doi, unul  pe  celălalt?!
           Seara  s-a  încheiat  cu  un  gust  dulceag  pentru  toată  lumea.

 02 decembrie 2010

        Sunt  prezenţi: Dorina Enuică. Marinela  Sau, Raluca Lupuşoru, Paula  Pera, Cristina  Căldăraş, Vichentie Molin,Oana Păun, Codruţ Anca.

Tema  de  azi  este: „Toamna  în  inspiraţia  literară”.
  Preotul  Molin  ne-a  spus  că  lui  îi  place  anotimpul  toamna  că  e  bogat  în  de  toate, începând  de  la  roade  până  la  culori, E  cel  mai  pastelat  anotimp, şi  asta  îl  inspiră. Fetele nu  prea  sunt  atrase  de  melancolia  toamnei, dar  majoritatea  au  recunoscut  că  această  melancolie  le  inspiră  şi  că  într-adevăr, tristeţea, nostalgia  şi  îndeosebi  vremea  urâtă  le  aduce  inspiraţie, dar  desigur  şi  iubirea.
             Ne-a  citi  preotul  Vichentie  o  poezie  despre   păcat. O  poezie  care  are  amprenta  clasicului  şi  simplului, a  anilor ’70 – ’80  şi  pe  care  nimeni  nu  o  să-i-l  poată  elimina  dacă  însuşi  poetul  nu  o  face, dar  cum  taica  popa, nu  se  vrea  neapărat  poet, el  doar  cochetează  cu  poezia, nu  îl  deranjează  felul  cum  o  compune.
             A  citit şi  Marinela  Sau  o  poezie, care  era  ceva  nou, pentru  că  ,iată  şi  Marinela  vine  cu  o  încercare  de  vers  alb  şi  o  face  binişor, deşi  amestecă  pe  alocuri  şi  rima, asta  nu  desfiinţează  poezia, dimpotrivă , o  întăreşte. Ne  mai  citeşte  două  poezii  ale  surorii  ei,Iasmina  care  e  răguşită  şi  nu  poate  citi. Două  poezii  puţin  mai  elevate  ca cele  citite  până  atunci  pentru  că  desigur, Iasmina  e  clasa  a VII şi  vârsta  îşi  spune  cuvântul  cu  fiecare  an. Bineînţeles  că  trebuie  să  mai  citească  multe  în  ascensiunea  sa.
          Aşa  a  mai  trecut o  altă  seară  plăcută  de  joi.
Material  de  DORINA  ENUICĂ
09 Decembrie 2010

          Sunt  prezenţi: Dorina  Enuică, Marinela  Sau, Iasmina Sau, Anamaria Bota, Alexandra Boata, Paula Pera, Oana Păun, Raluca Lupuşoru, Cristina Căldăraş şi Valentina Dragalina.
           Tema  de  azi  este  pregătirea  materialului  pentru  concursul  de  creaţii  literare din  16 această  lună. E  a  doua  ediţie  a  Concursului  de Creaţie  Literară  Constantin Miu – Lerca.
             Am  selectat  cu  fetele  lucrările  cele  mai  bunicele  din  ceea  ce  au  scris  până  atunci  şi  le-am  explicat cum să  le  pună  în  plic, cum  să  scrie  motoul  şi  să  le  aducă  la  Casa  Culturală  cât mai repede  ca  juriul  să  poată  delibera  până  în  16  la  premierea  acestor  lucrări.  Bineînţeles  că  au  şi  citit  şi  mai  toate  au  făcut  poezii  cu  iz  religios, probabil  că  spiritul  sărbătorilor  de  iarnă  le-a  adus  inspiraţie.
             Anamaria  Bota  a  citit  o  povestire  despre  o  zi  de iarnă petrecută  cu  mama  şi  fraţii  ei  şi  am  observat că  pe  alocuri  s-a  oprit  asupra  evenimentelor  scrise  şi  le-a  dezvoltat  mai  mult, folosind  chiar  şi  metafore. Acelaşi  lucru  l-am remarcat  şi  în  povestirea  Paulei, care  îmi  descrie  foarte  frumos  anotimpul  primăvara. În  cele  din  urmă, au  recunoscut  că  amândouă  s-au  inspirat  de  pe  internet  şi  că  pe  ici, pe  colo, chiar  au  copiat  propoziţii. Le-am  explicat  atunci, că  acest  lucru  se  numeşte  a  plagia  şi  poate  avea  consecinţe, dar  mai  ales  denotă că  nu  e  opera  lor, şi  am  încercat  să  le  stimulez  să  se  ambiţioneze  să  facă  ele  în  ceea  ce  scriu  aceste descrieri  cu  ideile  lor  cu  ceea  ce  simt  şi  ce  văd  în  jur, chiar  dacă  azi  scriu  mai  prost, încetul  cu  încetul  vor scrie  tot  mai  bine iar  într-o  bună  zi, altcineva  să  le  copieze  lucrarea  cum  au  făcut  ele acum.
 
16 Decembrie 2010

          A  venit  şi  ziua  premiilor  pentru  Concursul  de  Creaţii  Literare  Constantin Miu – Lerca  ediţia  a doua.
         Juriul  a  fost  format  din:

       Prof. Doru  Ilana (Preşedintele  juriului)
       Prof. Lenuţa  Sfercoci
       Gazetar – Reporter  Doru  Chiriac
       Scriitorul  Mihai  Moldovan
       Secretar şi Preşedinte de cenaclu  scriitoarea  Dorina  Enuică.

       La  poezie:
     Premiul  întâi : Dincă Denisa Georgeana clasa a VIII la  Liceul General Dragalina Oraviţa.
      Premiul II – Raluca Mihaela Lupuşoru clasa a V Grădinari.
      Premiul  III – Marinela Marcela Sau  clasa a V Grădinari
      Menţiune   Anamaria Bota  clasa a VI Grădinari.

        La  proză :
       Premiul întâi : Iasmina  Sau  clasa a VII Grădinari.
       Premiul II – Anamaria Bota  clasa a VI Grădinari.
       Premiul III – Paula  Isabela  Pera  clasa a VI Grădinari.
       Menţiune – Valentina  Dragalina  clasa a V Grădinari.

 Premiile  au  constat în  diplome, cărţi  dulciuri  şi  mediatizare  prin  postarea  pe  site-ul  nostru  de  pe  minternet, publicarea  în  revista  Scripta  Manent  şi  prin  anunţurile  făcute  la  Radio  Reşiţa  şi  Radio  Timişoara.

   Cu  acest  concurs  am  încheiat  un  nou  an  de  cenaclu  şi  am  intrat  în  vacanţa  de  iarnă.  La  revedere  2010 !!

        Material  de  Dorina  Enuică.

......................................................................